Podczas World Quality Day to Lublin stał się europejską stolicą jakości. 14 listopada 2019r. w Lubelskim Centrum Konferencyjnym podczas V KONGRESU JAKOŚCI zgromadzili się przedstawiciele świata nauki, biznesu i samorządu, którzy potwierdzili i podkreślili to, że jakość ma znaczenie. Kongres zorganizowała Fundacja Qualitas, a honorowym patronatem wydarzenie objął Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk.

– Światowy Dzień Jakości to doskonały moment na dyskusje o jakości – podkreślał Marcin Kałużny, Prezes Zarządu Fundacji Qualitas. – Kongres Jakości służy wymianie poglądów, prezentacji nowych trendów oraz pozwala na wgląd w procesy jakościowe zachodzące w firmach. Spotkaliśmy się w Lublinie ponieważ właśnie w tym mieście odnaleźliśmy wyjątkowo przyjazny klimat dla jakości i biznesu – dodawał.

Tegoroczne wydarzenie toczyło się wokół trzech głównych tematów: turkusowego zarządzania, ekologii oraz kobiet w biznesie. Uroczystego otwarcia dokonał Mariusz Banach, Zastępca Prezydenta Miasta Lublin. W trakcie wystąpienia mówił o dynamicznym rozwoju miasta i planach na przyszłość oraz podkreślił znaczenie współpracy na linii samorząd-przedsiębiorcy.

Wykład inauguracyjny wygłosił znany i ceniony naukowiec oraz praktyk prof. Andrzej Jacek Blikle. W swym nietuzinkowym wystąpieniu wskazał różnice pomiędzy tradycyjnymi a nowoczesnymi – turkusowymi organizacjami. Profesor pokazał również jaką ścieżkę edukacyjną należy przebyć aby stać się wysokojakościową firmą z godnościowych podejściem do współpracowników.

Wykład inauguracyjny został dopełniony debatą poprowadzoną przez Marcina Kałużnego, Przewodniczący Kapituły i Prezesa Zarządu Fundacji Qualitas. W tej gorącej dyskusji na temat „Turkusu w Praktyce” wzięli udział prof. Andrzej Blikle, Marek Śliboda, Prezes Zarządu MARCO Sp. z o .o. oraz Sławomir Harazin, Wiceprezes Zarządu ACTION SA. Dynamiczny rozwój rozmowy został spotęgowany wieloma pytaniami i wypowiedziami gości zgromadzonych na Sali. Dzięki temu widzowie mieli okazję nie tylko posłuchać o „turkusie” ale również przekonać się jak wygląda on w praktyce.

Pierwsza część merytorycznej odsłony kongresu została zakończona prezentacją Strategii Miasta Lublin na lata 2020-2030 przez Michała Furmanka, głównego specjalistę ds. strategii UM Lublin. Stolica województwa lubelskiego dzięki skutecznemu zarządzaniu jest dziś liderem regionu i stale przyciąga nowych inwestorów.

Kolejnym etapem wydarzenia był poprowadzony przez dr hab. inż. Katarzynę Hys z Politechniki Opolskiej panel dyskusyjny „Kobiety w Biznesie”. Swoją wiedzą i doświadczeniem podzieliły się: Danuta Jakubowska, PR Manager LEK-AM Sp. z o.o., Teresa Bogacka, Kanclerz Wyższej Szkoły Ekonomii i Innowacji oraz Anna Rutkowska, Wiceprezes Zarządu VET PLANET Sp. z o.o. Uczestniczki opowiadały jakie wydarzenie z ich życia wpłynęły na osiągnięcie sukcesu w biznesie oraz jakie były ich najtrudniejsze decyzje w życiu zawodowym. Zdradziły również, które cechy cenią we współpracownikach, a także jakie wyzwania i zagrożenia stoją przed współczesnymi kobietami sukcesu.

Niesamowite case study przedstawił Jerzy Szymański, Dyrektor Generalny Górka Cement Sp. z o.o. Swoim wystąpieniem udowodnił, że nowoczesna cementownia może funkcjonować w centrum miasta i nie truć. Pokazał również, że współczesny przemysł ciężki może być ekologiczny i praktycznie nieszkodliwy dla otoczenia.

Niespodzianką na zakończenie części merytorycznej był interaktywny warsztat pt.  „Jak pogłębiać Jakość? Poszukiwanie Rozwiązań Metaforą” przeprowadzony przez trenerkę i facylitatorkę Magdalenę Robak. Uczestnicy musieli odciąć się od używanych codziennie schematów i dzięki swojej wyobraźni zacząć wykorzystywać nowe narzędzia komunikacyjne.

Po części merytorycznej, w trakcie Gali Finałowej, uroczyście przyznane zostały Certyfikaty EUROPEAN QUALITY CERTIFICATE® 2019 oraz JAKOŚĆ ROKU® 2019.

Momentem szczególnym było ogłoszenie wyników w Ogólnopolskim Konkursie na Najlepszą pracę dyplomową z zarządzania IKAR JAKOŚCI im. Prof. Romualda Kolmana organizowanym przez Fundację Qualitas pod patronatem Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego. Nagrodę wręczali członek Kapituły – prof. dr hab. Elżbieta Skrzypek z Uniwersytetu Marii Curii Skłodowskiej oraz Marek Śliboda, Prezes Zarządu MARCO Sp. z o.o., fundator nagrody głównej. Tytuł IKAR JAKOŚCI w edycji 2018/2019 powędrował do mgr inż. Marceliny Wawrzyniak studentki z Wydziału Zarządzania Politechniki Częstochowskiej oraz promotorki pracy – dr Joanny Rosak-Szyrockiej.

Punktem kulminacyjnym było wręczenie tytułów honorowych ORZEŁ JAKOŚCI, dla elitarnego grona przedsiębiorstw, które przez lata udowadniały, że jakość zarządzania ma znaczenie dla sukcesu w biznesie i które stanowią wzór dla innych.

Uroczystość zakończył bankiet wraz z recitalem Joanny Wilk i Tomasza Momot.

Wszystkim uczestnikom oraz nagrodzonym składamy serdecznie gratulacje oraz zachęcamy do podążania ścieżką jakości.

PATRONI HONOROWI:

Prezydent Miasta Lublin Krzysztof Żuk

PARTNERZY MERYTORYCZNI:

Klub Polskie Forum ISO 9000, Wyższa Szkoła Ekonomii i Innowacji w Lublinie

PARTNERZY:

Public PR Agencja Kreatywna, Marco

SPONSORZY:

Przedsiębiorstwo Farmaceutyczne Lek-Am, Muszynianka Sp. z o.o.

PATRONI MEDIALNI:

Quality Magazyn, TVP3 Lublin